Kiezen voor een natuurlijke bestrijding

Wij zijn sterk voorstander van biologische bestrijding en hebben er zelf ondertussen al veel ervaring met opgedaan. Met een minimum aan eigen inbreng kan je de natuur letterlijk zijn werk laten doen. Alle producten kunnen veilig binnen en buiten gebruikt worden. Het zijn middelen die het milieu niet belasten.

Voor deze natuurlijk bestrijding werken we al vele jaren samen met Biogroei.

 

Waarom Biogroei?
Biogroei is pionier in natuurlijke plaagbestrijding. Sinds 1992 bieden ze een biologisch bestrijdingsgamma aan dat aangepast is aan de noden van de hobbyist. De biologische bestrijders kunnen zowel plagen in de tuin als op kamerplanten efficiënt aanpakken. Bovendien heeft Biogroei preventieve systemen zoals kweekzakjes tegen spint en kweekzakjes tegen trips waardoor je de plagen kan voorblijven. Producten voor kamerplanten zijn trouwens het heel jaar door beschikbaar.

 

Hoe werkt biologische bestrijding?
Biologische bestrijding betekent dat je plaaginsecten bestrijdt met hun natuurlijke vijand.

Er zijn drie belangrijke systemen in de biologische bestrijding: feromoonvallen, aaltjes en nuttige insecten. De bekendste voorbeelden van biologische bestrijding zijn larven van lieveheersbeestjes Adalia die je gebruikt tegen bladluizen of No-slug aaltjes die je gebruikt tegen slakken.

Bestrijden met feromoonvallen

Een feromoonval is een praktisch hulpmiddel om schadelijke motten of vlinders weg te vangen. Het bestaat uit een val met een lokstof. De lokstof geeft de seks geur af van de vrouwelijke motten waardoor de mannetjes van die betreffende soort in de val worden gelokt. Elke lokstof of feromoon is soortspecifiek dwz dat je enkel de mannetjes wegvangt van die betreffende soort.   Er zijn feromoonvallen tegen de buxusmot, kersenvlieg, fruitmot, pruimenmot en kastanjemineermot.

Bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn minuscuul kleine rondwormpjes die andere schadelijke insecten of wormen bacterieel vergiftigen. De aaltjes zitten verpakt in een klei- of gelsubstantie. Het poeder moet je oplossen in water en vervolgens aangieten op de potgrond of op de volle grond (gras, moestuin, borders) naargelang waar je de plaaginsecten wilt bestrijden.

Er zijn aaltjes ter bestrijding van naaktslakken, rouwvliegjes, engerlingen, larven van taxuskever enz.

Er zijn ook aaltjes die je als bladbehandeling kan gebruiken zoals aaltjes tegen jonge buxusmotrupsen.

Bestrijden met nuttige insecten

Nuttige insecten zijn levende beestjes die uitgezet worden om aanwezige schadelijke insecten te bestrijden. Er zijn verschillende opties die zowel binnen als buiten kunnen gebruikt worden.

– larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

–  larven van chrysopa tegen bladluis, spint en wolluis

– sluipwesppoppen tegen witte vlieg

– roofmijten tegen spint

– roofmijten tegen trips

–  roofmijten tegen bloedluis.

Om preventief te werken hebben we kweekzakjes tegen spint en kweekzakjes tegen trips. De andere plaaginsecten kunnen niet preventief aangepakt worden, er moet dus een kleine aantasting van de schadelijke insecten aanwezig zijn vooraleer je nuttigen kan uitzetten.

Erg belangrijk is dat je begint bij een beginnende aantasting en niet wacht tot er een plaag is ontstaan.  Zo krijgen de nuttige insecten het snel onder controle. Bij een zware aantasting moet je overdoseren of meermaals  herhalen.